Sorten-icon Variety finder

Show varieties
Brochures
Mais Gids 2024
Sortiment Catalogue 2023/2024
HySeed Hybrid Wheat
HySeed Hybrid Rye
Oats - breaking new ground
all catalogues

Cereals

 Hybride tarwe heeft veel voordelen

Hybride tarwe is eigenlijk een gewoon tarwe ras dat alleen op een andere manier is veredeld. Net zoals bij een hybride maisras is een hybride tarwe opgebouwd uit een kruising van 2 zuivere inteelt ouderlijnen.

Dit zorgt voor een heterosis-effect: het kruisingsproduct heeft een hogere agronomische waarde dan de gebruikte ouderlijnen. Het heterosis-effect uit zich in een plant met een groter wortelstelsel, een hogere korrel opbrengst (8-10%), hogere eiwitgehaltes, en betere ziekteresistenties. Dit zijn ook de grote voordelen van hybride tarwe. Het grotere wortelstelsel zorgt voor een beter prestatie onder minder goede (stress) omstandigheden: minder uitspoeling van stikstof, betere vochtopname en betere opname van voedingsstoffen uit de bodem.

Hybride tarwe (l) en gangbare tarwe na een lange droogte periode van dit jaar.
Hybride tarwe (l) en gangbare tarwe na een lange droogte periode van dit jaar.

Klimaatverandering, beperking in het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen beperken de productiviteit van het tarwegewas. De opbrengstprijzen staan al een tijd onder druk en daarom is het maximaliseren van de output bij een beperkende input: efficiency is het streven. Hier passen hybride tarwerassen uitstekend in, die immers onder minder optimale teelt omstandigheden goed presteren. De veredeling op ziekteresistentie gaat ook door. De nieuwste rassen zijn bijvoorbeeld resistent tegen de tarwegalmug en het mozaïekvirus. Naast de voertarwes zijn er ook baktarwes in het pakket.

Bij langdurige droogte zal hybridetarwe (r) het langer volhouden dankzij een beter ontwikkeld wortelstelsel
Bij langdurige droogte zal hybridetarwe (r) het langer volhouden dankzij een beter ontwikkeld wortelstelsel
In Frankrijk, waar het grootste areaal hybride tarwe ligt, kiezen de akkerbouwers vaak voor een hybride tarwe ras naast hun gangbare tarwe. De Franse akkerbouwers kiezen bewust voor bepaalde percelen waar ze de hybride tarwe zaaien. SAATEN UNION deed een enquête onder 500 Franse boeren om te kijken wat de afwegingen voor het inzaaien van hybride tarwe. Op percelen waar de opname van vocht en voedingsstoffen moeilijker is, door structuurproblemen, grondsoort, storende lagen of wat voor reden dan ook, zorgen hybride tarwe voor een meeropbrengst ten opzichte van gangbare tarwe.We use cookies on this website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Privacy Policy.