Sorten-icon Variety finder

Quality :


Usage :

Show varieties
Brochures
Mais Brochure 2019
Oats - breaking new ground
Leguminosen 3. Aufl.
all catalogues

Duurder zaaizaad maar hoger saldo

Hybride tarwezaad is inderdaad iets duurder dan gangbare tarwe maar er dient dan ook maar de helft of minder dan de helft aan zaaizaad gebruikt te worden in vergelijking met gangbare tarwerassen.

Gebruiken we bij gangbare tarwe tussen de 160 kg tot 200 kg of soms op kleigronden nog meer terwijl wij voor hybride tarwe 2 ½ tot 3 eenheid per ha adviseren, afhankelijk van uw regio, ras en zaaimoment. Dit komt bij hybride tarwe neer op 65 kg tot 80 kg/ ha. De adviesprijs voor hybride tarwe is € 65,- per eenheid. Daarmee is hybride tarwe dit jaar ongeveer € 95,- per hectare duurder.

Hoger financieel saldo met hybride tarwe in vergelijking met gangbare tarwe

Financieel saldo

Kg zaaizaad / ha

Zaaizaadkosten (€) / ha

Meeropbrengst *)

Saldo (€) / ha

HYPOCAMP 75 kg € 195 + 1.275 kg

Gangbare tarwe

160 – 200 kg

€ 100
Verschil

€ 95

+ € 255 € 160

‘* = Basis is meeropbrengst 1.275 kg ten opzichte van het gemiddelde van de standaardrassen (Bron: ILVO 2018) en de tarwe opbrengst € 200,- per ton (prijsniveau najaar 2018)

Akkerbouwers tijdens een zomer studieavond bij een hybride tarwe praktijkproef
Akkerbouwers tijdens een zomer studieavond bij een hybride tarwe praktijkproef

Met de opbrengstprijzen van consumptiegraan dit jaar van ca. € 200,- per ton is hybride tarwe bij een meeropbrengst van 500 kg al rendabel. Wanneer we de meeropbrengst uit het Belgische Rassenlijstonderzoek nemen van het ras HYPOCAMP dan is dit bij het prijspeil 2018 (€ 200,- / ton) een meeropbrengst van € 255,- per ha. Het saldo na aftrek van de zaaizaadkosten is € 160,- / ha.

Het saldo van hybride tarwe zal – met de huidige graanprijzen- ten opzichte van een gemiddeld gangbaar tarwe ras altijd positief zijn. Kortom, hybride tarwe is het proberen zeker waard en vooral op percelen met minder goede structuur, kans op stress omstandigheden of waar dankzij het beter ontwikkelende wortelstelsel en de betere uitstoeling van hybride tarwe een hogere opbrengst is te verwachten.We use cookies on this website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Privacy Policy.