Sorten-icon Variety finder

Quality :


Usage :

Show varieties
Brochures
Mais Gids 2024
Sortiment Catalogue 2022/2023
HySeed Hybrid Wheat
HySeed Hybrid Rye
Oats - breaking new ground
all catalogues

Hybride tarwe levert teler extra saldo op

Hybride tarwe rassen zijn al decennia lang op de markt maar hun waarde is altijd onderbelicht geweest. De reden hiervan is dat enerzijds het idee dat hybride tarwe duurder is dan gangbare winter tarwe en anderzijds omdat het niet past in het systeem van (eigen) vermeerdering.

Hybride tarwe geeft in de proeven en praktijkvelden (= hyperlink towards page 2 of the Hybrid Wheat leaflet on the Benelux website) in de Benelux de afgelopen jaren een meeropbrengst van 900 tot 1.200 kg per hectare, ten opzichte van de gangbare rassen. Dit jaar gaf het hybride ras HYPOCAMP in het Belgische Rassenlijstonderzoek een meeropbrengst van 1.275 kg ten opzichte van de standaard rassen.

Hybride tarwe demoperceel
Hybride tarwe demoperceel

Hybride tarwezaad is inderdaad iets duurder dan gangbare tarwe maar er dient dan ook maar de helft of minder dan de helft aan zaaizaad gebruikt te worden in vergelijking met gangbare tarwerassen. Gebruiken we bij gangbare tarwe tussen de 160 kg tot 200 kg of soms op kleigronden nog meer terwijl wij voor hybride tarwe 2 ½ tot 3 eenheid per ha adviseren, afhankelijk van uw regio, ras en zaaimoment. Dit komt bij hybride tarwe neer op 65 kg tot 80 kg/ ha. De adviesprijs voor hybride tarwe is € 65,- per eenheid. Daarmee is hybride tarwe dit jaar ongeveer € 95,- per hectare duurder.

HySEED
HySEED
Met de opbrengstprijzen van consumptiegraan dit jaar van ca. € 200,- per ton is hybride tarwe bij een meeropbrengst van 500 kg al rendabel. Wanneer we de meeropbrengst uit het Belgische Rassenlijstonderzoek nemen van het ras HYPOCAMP dan is dit bij het prijspeil 2018 (€ 200,- / ton) een meeropbrengst van € 255,- per ha. Het saldo na aftrek van de zaaizaadkosten is € 160,- / ha.

Het saldo van hybride tarwe zal – met de huidige graanprijzen- ten opzichte van een gemiddeld gangbaar tarwe ras altijd positief zijn. Kortom, hybride tarwe is het proberen zeker waard en vooral op percelen met minder goede structuur, kans op stress omstandigheden of waar dankzij het beter ontwikkelende wortelstelsel en de betere uitstoeling van hybride tarwe een hogere opbrengst is te verwachten.We use cookies on this website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Privacy Policy.