Sorten-icon Variety finder

Usage :

Maturity :

Show varieties
Brochures
Mais Brochure 2019
Oats - breaking new ground
Leguminosen 3. Aufl.
all catalogues

Geschikte maisrassen voor Nederland

Door intensief maisrassen te testen op eigen proefvelden en op de proefvelden van PPO en Delphy (het voormalige DLV-Plant) is een pakket ontwikkeld dat zeer geschikt is voor de Nederlandse teeltomstandigheden. Naast een aantal nieuwkomers die goed passen in Noord Nederland of op bedrijven die laat het land vrij krijgen voor de maisteelt, hebben we ook rassen die absolute topopbrengsten geven voor bedrijven met een grote ruwvoerbehoefte.

Uit ons testnetwerk zijn o.a. de volgende rassen naar voren gekomen:

SUNEMO is een ultra vroeg maisras (FAO 160) dat in Nederland is gekweekt. Op de proefvelden laat dit ras zien dat een ‘kort seizoen mais’ goed kan concurreren wat betreft kwaliteit en opbrengst met andere zeer vroege maisrassen. Dit ras is vooral geschikt voor een vroege snijmaisoogst of de inzaai in begin juni na een eerste (of in sommige jaren zelfs 2de) snede gras in het voorjaar. Hierdoor is het mogelijk de ruwvoeropbrengst per hectare te verhogen door dit ultra vroege maisras in te zetten als tussengewas. Ook kan het na de oogst van wintergerst, GPS of vroege aardappelen als volggewas worden ingezet.


SUFASTER: VEM-opbrengst en droge stofgehalte, vroege groep 2016
SUFASTER: VEM-opbrengst en droge stofgehalte, vroege groep 2016
SUFASTER is een zeer vroeg snijmaisras (FAO 190) dat in 2018 opgenomen kan worden in de Aanbevelende Rassenlijst als vroegste ras. Het heeft een uitstekende voederwaarde (1002 VEM/ kg ds) en met een opbrengst in de proeven van gemiddeld 21,5 ton ds/ha is het een zeer breed inzetbaar maisras voor Midden en Noord Nederland. De snelle grondbedekking zorgt voor een goede onkruidonderdrukking en een maximaal producerend gewas.


SUSETTA: VEM- en drogestofopbrengst, vroege groep 2016
SUSETTA: VEM- en drogestofopbrengst, vroege groep 2016
SUSETTA een vroeg snijmaisras (FAO 220) met een unieke, zeer hoge drogestof (108)-, zetmeel en VEM-opbrengst. De stevigheid en ziekteresistentie zijn prima voor elkaar. Met deze hoge opbrengst heeft SUSETTA een unieke positie binnen de vroege groep. SUSETTA verenigt de voordelen van 2 vroegheidsgroepen in één ras: zekerheid van een tijdige afrijping, zoals in de vroege groep en de hoge opbrengsten van de middenvroege groep. Wanneer u gelimiteerd bent in uw ruwvoerareaal of latere percelen heeft, past deze vroege krachtpatser, die de kuil maximaal vult, uitstekend.


SURTERRA is 2 jaar in onderzoek bij het PPO voor de Aanbevelende Rassenlijst. Dit middenvroege ras (FAO 240) is vorig jaar al op beperkte schaal op de markt gebracht met tevreden gebruikers als resultaat. Als voorbeeld kunnen we de gegevens noemen van een perceel SURTERRA in Zuid-Limburg dat over de weegbrug is gegaan: 24,5 ton ds/ha met 987 VEM/kg ds en 394 gram zetmeel. Dit is 9% meer dan het landelijk gemiddelde in 2016! Kortom, SURTERRA is een middenvroege topper in zowel opbrengst als in voerkwaliteit.


SUZY is een middenvroeg korrelmais-/CCM ras (FAO 240) dat al heel wat jaren heeft bewezen een absolute topopbrengst te geven op droge zandgronden in Zuid-Nederland. De snelle grondbedekking zorgt voor een goede onkruidonderdrukking en verder is SUZY goed resistent tegen de bladvlekkenziekte Carbonum.


SUSANN is een laat dubbeldoelras dat veelal als snijmais (FAO 250) word geoogst. SUSANN is super in opbrengst en is landbouwkundig zeer betrouwbaar in de teelt. Al jarenlang is SUSANN een vaste waarde op de zand- en lössgronden in Zuid-Nederland.

Voor informatie kunt u een mail sturen naar:We use cookies on this website. By browsing this website, you agree to our use of cookies. Privacy Policy.